Через війну в Україні багато людей потребують фінансової допомоги. Тому компанії, які мають можливість фінансово підтримати своїх співробітників у важкий час, можуть надати разову нецільову благодійну допомогу (НБД). Дана процедура потребує правильного обліку та оподаткування. Про це детальніше розповість експертка.

 

Наталія Холмогорова,
бухгалтер-експерт аутсорсингової компанії Accountor Ukraine

Питання, які розкрила експертка:

  • Нецільова благодійна допомога працівникам під час воєнного стану (як надається, підстави виплати, сума матеріальної допомоги).
  • Чи зберігаються в період війни за працівником доплати, надбавки, премії, які він отримував до війни?
  • Чи автоматично поновлюються доплати, надбавки, премії, що були скасовані у період введення воєнного стану, після його скасування?

Нецільова благодійна допомога працівникам під час воєнного стану (як надається, підстави виплати, сума матеріальної допомоги)

Грошова та негрошова НБД не включається до оподатковуваного доходу співробітника, умова – її загальний розмір не має перевищувати у 2022 р. 3 470 грн (пп. 170.7.3, п. 170.7, ст. 170 ПК).

Також на НБД не нараховують ЄСВ, бо вона входить до Переліку.

НБД, що вище 3 470 грн, оподатковується ПДФО за ставкою 18% і військовим збором – 1,5%. У разі, якщо допомога надається товарами – застосовується натуральний коефіцієнт – 1,2195 (п. 164.5, ст. 164 ПК).

Аби контролер не визнав НБД фондом оплати праці, вона має:

  • виплачуватися разово;
  • надаватися окремим співробітникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання (п. 3.31 Інструкції).

Співробітнику для отримати НБД потрібно подати заяву, у якій зазначити:

  • своє прохання;
  • вказати обставини, які спричиняють виплату НБД.

Наприклад: «Прошу надати мені матеріальну допомогу у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем через воєнні дії».

Чи зберігаються в період війни за працівником доплати, надбавки, премії, які він отримував до війни?

Згідно з Законом, співробітники і далі можуть розраховувати на доплати, надбавки, премії та інші гарантії в оплаті праці. Однак інші норми, зазначені в Законі, розширюють права працедавців, що може позначитися на розмірі зарплати співробітників та її отриманні.

Роботодавець не може одноосібно скасувати доплати чи надбавки, що передбачає колективний договір та Положення про оплату праці. Дане питання він повинен погоджувати з профспілкою чи представниками трудового колективу. Він має ухвалити з ними рішення, оформити його протоколом, після чого окремим документом вносяться зміни до актів компанії про оплату праці.

В період війни норми ч. 3 ст. 32 КЗпП та інших законів, в яких йдеться про те, що співробітників потрібно повідомити про те, що змінюються істотні умови праці за 2 місяці, не застосовуються. Працедавець може це зробити одразу після ухвалення рішення.

Чи поновляться після війни доплати, надбавки та премії автоматично?

Все залежить від того, якою процедурою було скасовано доплати, надбавки та премії.

Якщо це була зміна істотних умов праці або внесення змін до колдоговору та Положення про оплату праці, термін дії таких умов оплати праці працедавець визначає сам.

Якщо такі виплати скасовані у зв’язку з призупиненням дії деяких положень колдоговору через війну, зміни діють тільки на період війни.

Читайте ще: Бронювання працівників під час війни: відповіді на актуальні запитання