На онлайн-зустрічі robota.ua “Економіка та бізнес України під час війни” ключові експерти країни обговорювали поточну ситуацію та перспективи розвитку. Ділимось основними думками, які озвучив Тимофій Милованов, президент Kyiv School of Economics, екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Важливо, щоб Україна та міжнародна спільнота вже зараз шукали шляхи відновлення України – зокрема, відбудови українських територій, постраждалих внаслідок військової агресії. Для цього не потрібно чекати на офіційне завершення війни. 

Необхідно підтримувати економіку України. Водночас бізнесу доведеться перелаштовуватися в багатьох питаннях, зокрема й відмовлятися від російських програмних продуктів.

Треба шукати нові способи підтримки бізнесу та працівників, зокрема й у період вимушеного простою. Наприклад, компанії можуть виходити на зв’язок із військовими частинами, які мають фінансування від фондів – обговорювати потреби та можливості співпраці, замовлення на різну продукцію та послуги. Потрібен підприємницький талант, але це один із шляхів підтримати компанію та команду. 

Щодо перспективних напрямків української економіки – в світі є великий інтерес до R&D у військовому секторі, не тільки в сегменті озброєння, а й кібертехнологій.

Читайте ще: Інвестиції, податки та ключові проблеми: Ерік Найман — про економіку України під час війни

Щодо того, чи переносити бізнес у західні регіони України – залежить від його специфіки (послуги – легко, а промисловість – важко). 

Чи варто вкладати гроші в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики України, тобто державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому ринку) – питання складне, проте особисто експерт рекомендує вкладати, насамперед у довгострокові, водночас варто диверсифікувати вкладення.

Українським підприємцям дуже важливо зараз формувати відносини та довіру – шукати партнерів у бізнесі, армії, міжнародній спільноті. Це допоможе в розвитку після війни.

Україна вже зменшила податки, і якщо економіка буде відновлюватися та розвиватися, якщо Україна зможе реалізувати свій «план Маршалла» та збалансувати бюджет – є вірогідність, що податки не будуть збільшуватися протягом певного періоду часу. Також зараз в Україні є можливість вирівняти податки в різних галузях економіки.

Подивитися запис онлайн-зустрічі з часовими мітками для кожного спікера можна за посиланням

Підписуйтесь на канал robota.ua в Youtube. Коментуйте, поширюйте відео у соцмережах, ставте лайки та тисніть на “дзвіночок”, щоб отримувати сповіщення про нові випуски.