Війна змінює нас, ми вчимося жити і працювати в нових реаліях. Наразі багато питань, відповіді на які ми часто-густо знали раніше, потребують роз’яснень експертів. У матеріалі фахівці-юристи відповіли на питання, що стосуються медоглядів працівників під час дії воєнного стану, перевірки знань з питань охорони праці, випробувального терміну, прийняти нового співробітника на роботу на період відсутності основного працівника, тимчасового захисту працівників у країнах ЄС.

Валерія Савчук,
партнерка ЮФ «Василь Кісіль і Партнери»

Співавтор: Анна Некрасова,
юристка ЮФ «Василь Кісіль і Партнери»

Чи проводиться медичний огляд працівників у період воєнного стану?

Положення КЗпП зобов’язують співробітника проходити у визначеному порядку медогляди, а працедавця – організовувати їх проведення власним коштом.

Медогляд мають обов’язково проходити співробітники:

  • які працюють на важких роботах;
  • на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці;
  • на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • громадяни до 21 року (професія та вид діяльності значення не мають).

Законом не було внесено змін в положення КЗпП. Тобто, в період війни діють ті ж самі правила і медогляд співробітників проводиться на тих же умовах.

Аналогічної позиції дотримуються працівники Управління Держпраці у Рівненській області. Вони пояснюють, що війна в Україні не внесла зміни у нормативно-правові акти/інші розпорядчі документи, які дали б працедавцеві можливість переносити строк проведення медогляду співробітників чи допускати до виконання обов’язків співробітників, які його не пройшли.

Чи проводиться перевірка знань з питань охорони праці під час війни?

Співробітники, які працюють на роботах, де існує підвищена небезпека або там, де є потреба у профдоборі, мають щороку проходити спецнавчання та перевірку знань нормативно-правових актів, пов’язаних з охороною праці. Працедавець власним коштом має організувати це (ст. 18 Закону).

Щодо посадових осіб, які забезпечують організацію безпечного ведення робіт, то вони проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці:

  • коли працевлаштовуються;
  • 1 раз на 3 роки (за участю профспілок).

У Типовому Положенні передбачена можливість навчатися та перевіряти знання з питань охорони праці дистанційно, що наразі є гарним рішенням. Втім, перевірка має бути проведена, якщо подбали про візуальну аутентифікацію співробітника та якщо члени комісії присутні особисто.

Чи має право працедавець встановлювати випробувальний термін для співробітників під час війни?

Випробування під час прийняття на роботу в період війни можуть встановлювати для будь-якої категорії співробітників (ч. 2 ст. 2 Закону).

Отже, положення ч. 3 ст. 26 КЗпП, яке визначає категорії співробітників, яким забороняється встановлювати випробування – в період воєнного стану не застосовується.

Чи можна прийняти нового співробітника на роботу на період відсутності основного працівника?

Працедавець може укладати з новими співробітниками строкові ТД у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього співробітника (причина його відсутності не має значення) (ч. 2 ст. 2 Закону).

Чи зберігається робоче місце за співробітником, який отримав тимчасовий захист у країнах ЄС?

Тимчасовий захист – це виняткова процедура, яка існує, щоб забезпечити у разі масового/неминучого масового напливу переміщених осіб із третіх країн, які не можуть повернутися до своєї країни, негайний тимчасовий захист (п. «а» ст. 2 Директиви 2001/55/ЄС).

Якщо співробітник отримав статус тимчасового захисту в одній з країн ЄС через воєнні дії в Україні – це поважна причина відсутності на роботі в Україні.

Водночас у п. 5 свого коментаря Мінекономіки зазначає, що збереження життя – це поважна причина відсутності, тому звільнити співробітника за це неможливо.

Як йдеться у роз’ясненні Держпраці, беручи до уваги надскладну ситуацію в Україні, співробітників, які не виходять на роботу через бойові дії, або тих, які не можуть вийти на роботу, бо існує небезпека для життя та здоров’я, не можна звільнити за прогул без поважної причини.

Якщо свої обов’язки співробітник має змогу виконувати дистанційно, він може продовжувати працювати і отримувати відповідну оплату.

Якщо співробітник не виходить на зв’язок, поки з’ясовуються причини і обставини його відсутності, працедавець за ним зберігає робоче місце, посаду, трудові відносини не припиняє. Проте час такої відсутності не оплачується та не зараховується до стажу, що дає можливість піти у щорічну відпустку.

Читайте ще: Чи можуть працівники піти у відпустку під час воєнного стану?